top of page
Ferrari_verzekeren_Wolf_Exclusive_Insurance_.jpg

BEVEILIGING

HERINNERING: GÉÉN GELDIG BEVEILIGINGSCERTIFICAAT VOOR UW AUTOVERZEKERING? GÉÉN DEKKING!

 

Steeds vaker moet een auto of motor voldoen aan alarmeisen om deze te kunnen verzekeren. De verzekeraar eist dat het voertuig voorzien is van een
goedgekeurd beveiligingssysteem en/of een peilzender. Dit kan een alarm zijn dat al door de producent van de auto is ingebouwd (wij noemen dat
“af-fabriek”) of een alarm dat is ingebouwd door een SCM-gecertificeerd bedrijf.

 

De verzekerde moet dit (bij schade, voornamelijk diefstal, inbraak of joyriding) door een geldig certificaat en of opvolgingsabonnement kunnen aantonen. Vaak denkt men dat het met inbouwen klaar is. Men heeft immers het juiste alarm ingebouwd. Maar, de geldigheid van een alarmsysteem
(het moet immers wel goed blijven werken) is beperkt. Meestal tot drie jaar na het inbouwen. Daarna moet u kunnen bewijzen dat het systeem is onderhouden en nog steeds goed functioneert. Ieder jaar moet uw systeem aantoonbaar goedgekeurd worden. Hoe?


Zorg voor een geldig beveiligingscertificaat voor uw auto!


Wat moet u doen?
Zoek in uw polis naar één van de onderstaande punten:

 

  • De ‘Alarmeis’ op pagina 1 of 2

  • Clausule MR00050 – Alarminstallatie

  • Clausule MR002110 – Klasse III / Alarmsysteem met hellinghoekdetectie

 

Alarmeis ‘fabrieksalarm’
U hoeft niets te doen, geen herkeuring nodig. Wèl is het altijd raadzaam om uw dealer / garage bij een
jaarlijkse service inspectie te laten bevestigen dat het systeem is gecontroleerd en naar behoren functioneert.


Alarmeis ‘alarm met hellingshoekdetectie’
Controleer of uw auto hieraan voldoet en controleer of er een geldig certificaat aanwezig is.


Alarmeis ‘voertuigvolgsysteem’ (met of zonder jamming detectie)
Controleer of uw auto hieraan voldoet en controleer of er een geldig abonnement aanwezig is.
Controleer daarnaast of er een geldig certificaat aanwezig is.


Alarmeis ‘LoJack’
Controleer of uw auto hieraan voldoet en controleer of er een geldig abonnement aanwezig is.
Een LoJack na-diefstalsysteem hoeft niet periodiek gekeurd worden.


Wie is verantwoordelijk voor het opnieuw aanvragen van een certificaat of abonnement?
U! Alleen u als verzekerde en eigenaar van het verzekerde voertuig bent verantwoordelijk voor het up-to-date houden van uw beveiligings- en of voertuigvolgsysteem. Laat daarom bij een nieuwe auto, na drie jaar uw systeem jaarlijks keuren en vraag een actueel certificaat op. Laat bij een auto ouder dan drie jaar, uw systeem jaarlijks keuren en vraag een actueel certificaat op.

 

Bij een “af-fabriek” systeem adviseren wij om uw dealer / garage bij een jaarlijkse service inspectie te laten bevestigen dat het systeem is gecontroleerd en naar behoren functioneert.


Hoe werkt dat voor uw auto?
Veel verzekeraars stellen eisen aan alarmsystemen voor voertuigen. Dit staat op uw polisblad vermeld, meestal onder de clausules!
Voor voertuigen met alarmeis vanaf SCM klasse 2 en af-fabriek klasse 2 geldt de volgende regel:

 

  • Certificaten voor personenauto’s, motorfietsen en tweewielers hebben een geldigheidsduur van 36 maanden na afgifte. Hierna dient het beveiligingssysteem elke 12 maanden gekeurd te worden door een Kiwa SCM erkend inbouwstation. Bij een goed resultaat ontvangt u géén
    nieuw VbV-SCM certificaat, maar een “Bewijs van Certificering” als bewijs dat het beveiligingssysteem is gekeurd en naar behoren functioneert.

 

  • Certificaten voor voertuigvolgsystemen en terugvindsystemen hebben een geldigheidsduur van 36 maanden na afgifte. Hierna dient het beveiligingssysteem elke 12 maanden gekeurd te worden door een Kiwa SCM erkend inbouwstation voor voertuigvolgsystemen. Het systeem wordt dan samen met de meldkamer getest. Bij een goed resultaat ontvangt u géén nieuw VbV-SCM certificaat maar een “Bewijs van Certificering” als bewijs dat het beveiligingssysteem is gekeurd en naar behoren functioneert.

 

  • Certificaten voor bedrijfsvoertuigen en werkmaterieel hebben een geldigheidsduur van 12 maanden na afgifte. Hierna dient het beveiligingssysteem elke 12 maanden gekeurd te worden door een Kiwa SCM erkend inbouwstation. Bij een goed resultaat ontvangt u géén nieuw VbV-SCM certificaat, maar een “Bewijs van Certificering” als bewijs dat het beveiligingssysteem is gekeurd en naar behoren functioneert.

 

  • Certificaten voor mechanische beveiligingssystemen en af-fabriek startonderbrekers voor personenauto’s, motorfietsen en bedrijfsvoertuigen hoeven niet gekeurd te worden na afgifte van het VbV-SCM certificaat.


Wie keurt uw systeem?
In Nederland keurt Kiwa de alarm- en beveiligingssystemen en geeft certificaten af na herkeuring. Of zoals eerder beschreven uw dealer / garage, vaak zijn zij ook SCM gecertificeerd.


Waarom is periodieke herkeuring nodig?
Beveiligingssystemen worden steeds geavanceerder en dat is nodig ook. Het dievengilde wordt steeds inventiever. Kiwa kijkt aan de hand van onder meer diefstalcijfers van voertuigen of een systeem nog aan de door Kiwa gestelde eisen voldoet. Als dit niet het geval is, trekt Kiwa de certificering in.

Wilt u herinnerd worden?
Wilt u van Kiwa een mail ontvangen wanneer uw certificaat verloopt?
U kunt dit via deze link direct bij Kiwa aangeven: ‘Notificeer mij’


Vragen?
Heeft u naar het lezen van dit artikel nog vragen over de beveiligingseisen voor uw voertuig? Neem dan contact met ons op.

 

LoJack aanschaffen?
Wilt u een LoJack peilzender aanschaffen en bij u op locatie laten installeren? Klik dan op deze link. 
Wilt u een LoJack peilzender i.c.m. een voertuigvolgsysteem met jamming detectie aanschaffen? Klik dan op deze link. 

bottom of page